29 april

Hur söt är man inte? :)

 

 

 




25 april




24 april




24 april

Lite bilder från morgon promenaden i det fina vädret! Mysigt!




24 april




23april

 




23 april

Dagens tricks: stilla

Detta är inget tricks utan mer ett bra kommando! Tex när man tittar på tänder, hantera hunden, när man övar inkallning och när man vill att hunden ska vara still!!! Börja med att använda det enkelt-sitt hunden och gå ett eller två steg ifrån hunden! Sitter den kvar så beröm och när du känner att hunden fattar så lägg på kommandot still/stilla! Även när du vill titta på tänderna så använd kommandot still/stilla så hunden lär sig att vara stilla när man kollar tänder, öron, ögon osv! Ett bra kommando!!!




23 april

En ganska så trött hund efter en lång promenad i solen!! :)




22 april




20 april

Mys i Hjärup med alla 4 hundarna!!!

 

 




,

Lite bus i Hjärup en solig förmiddag!! :D

 

 

 




Gossedjur

Undra vem som bitit sönder ALLA gossedjur????




,




Påskhelgen!

Dålig uppdatering pga påsk :)




Påskägg

Molly's påskägg :)




Påskbilder




DT


Dagens Tricks: Viska

När jag lärade molly att "viska" så hade jag en godis bit i handen och höll godiset mot örat och när hon luktade och titta närmare på godiset så fick hon ett klick och sen beröm! När hunden sen förstår så ta ner godiset och låt den själv tänka ut vad den ska göra fö att få sin godis. Tålamod gäller det att ha, i all hundträning tycker jag och ÖVA ÖVA ÖVA, vissa hundar klarar det på 1 dag och andra kanske 5 dagar! Det är ju så olika! När hunden förstår vad den ska göra så lägg på kommandot "viska" och då vet hunden att den ska nudda ditt öra och få godis! Molly har börjat slicka en i örat när hon "viskar" haha en annan variant! :) Lycka till!



Molly & Australian shepherd Nike


freedom



När ni går ut med eran hund vart brukar ni gå? Har ni hunden lös?

Bilden är tagen i Hjärup på ett jätte långt fält och där burkar jag träna inkallning. Det funkar super bra! Det är oftas helt tomt så det passar jätte bra och Molly älskar det! När jag tränar inkallning brukar jag låta hund springa och lukta först och sen använder jag mig utav en vissling eller kom molly. När jag säger kom Molly så gör jag det när hon springer mot mig så in fattar att när jag säger kom molly så ska hon till mig! Med visslingen så visslar jag bara på ett sett och då kommer hon! Det är nog det lättaste för oss! Beröm din hund mycket när den kommer till dig och vill den inte utan kanske busar så släng ut en massa godis på marken så den stannar. Det brukar jag göra när hon är helt överlycklig av att få springa av sig och vill inte hem, funkar jätte bra och så kopplar jag henne när hon har fullt upp med godiset! Man ska ju inte göra detta till en vana för så fattar ju hunden hur den ska komma åt godiset.




skötsel

Kloklippning:
På ljusa klor ser man den rödaktiga pulpan som växer med ut i klon. Klipp strax utanför denna. På svarta klor ser man inte pulpan, då får man klippa bitvis ända tills man ser en svart ring med en vit prick i mitten, det är början av pulpan.
Klipper du sällan växer pulpan med längre ut i klon. Varje gång du klipper retas pulpan tillbaka, dvs klipp lite och ofta så håll pulpan kort i klon.

Hur ofta?
Givetvis sliter hundar olika mycket på sina klor beroende på hur mycket de är igång och på underlaget de rör sig på. Men med ungefär 2 veckors mellanrum är ganska lagom. Det gör inte ont på hunden att klippa klorna om du använder en bra och skarp klotång. Är den ovass pressar tången samman klon istället för att klippa av den och det känns mer. Klipper du i pulpan känns det också förstås men det är inget farligt och oftast gör hunden ingen stor affär av det om inte du gör det. Var bara lugn och låtsas som inget hänt och fortsätt klipp så blir det inga problem. Blöder det finns det blodstoppande pulver, Blodstopp, att stoppa blödningen med, doppa klon i pulvret och håll ett tryck en stund så stannar blödningen direkt, bra att alltid ha hemma. 

Fila ner en klo?
Ibland kan det vara fördel att slipa ner klor med en nagelfil, tex om du är väldigt osäker att klippa din hunds svarta klor. Det kan också vara bra att slipa ner nyklippta klor som kan vara lite vassa. Men slipa inte klon helt rund utan behåll en kloform så att hunden får möjlighet att nyttja klon på underlag som kräver det.






Molly och kooikern Blossa!


Bada?

Hur ofta badar/tvättar ni eran hund?

En hund bör man inte bada för ofta. Om pälsen är smutsig måste hunden naturligtvis badas, men annars bör man hålla sig till att bada dem varannan månad. Detta är då för en normal och frisk hund. När du badar din hund se till att använda ett schampo som är för hundar. Dessa är oparfymerade och gjorda för att passa hundarnas Ph balans. Detta gör så att hårbotten och pälsen mår bra. Jag har ett valp schamop som jag brukar använda på molly. Hon är jätte duktig i duschen och står helt stilla, men sen efter när hon ska torka så blir hon galen och springer runt och rullar och drar sig på soffan, mattor osv! Ser rätt roligt ut om man står och tittar på! :) Gör din hund likadant? :P

 

 




...



Dagens Tricks:
spela död

Klicka in din hund som vanligt, be hunden ligg och börja med att svepa din hand med godis i över hundens rygg och när den väl vill lägga sig, det går även bra att hjälpa till och putta hunden försiktigt! Jag har ett kommando stilla till Molly som är suuper bra till allt möjligt faktiskt! När hunden ligger på sidan eller på rygg så använd kommandot stilla och när hunden ligger stilla klicka och beröm! Gör detta ett antal ggr och vila sedan. Övning ger färdighet! Lycka till! :)





Molly's plats!

Molly älskar att sitta och titta ut, kanske lättare i Malmö än i Hjärup men det kvittar Molly! Det är hennes favorit plats! Ser rätt roligt ut! :)




vad använder ni?


halsband eller sele? Jag använder sele till Molly pga att hon är så pigg och vill gärna springa och vi började med halsband men när hon väl fick sina valpryck och skulle springa så tog ju kopplet slut och hon rycktes tillbaka, det såg inte trevligt eller särskilt skönt ut så jag bytade till sele och funkar jätte bra. Nu går ju molly mycket bättre i koppel än som valp såklart. Men nu när jag använder sele kan jag inte tänka mig att byta tillbaka till halsband?! Nu vet jag att alla tycker olika och alla hundar är olika? Vissa funkar bättre i halsband än sele osv, jag vill inte tala illa om halsband utan bara berätta varför jag inte vill ha det på min hund! :) Sen är det ju ren fakta att om hunden drar och har halsband på tycker det mot halsvenen som ska försörja hjärnan med blod, hundar kan även få spänningshuvudvärk som en människa osv! Men som sagt man vet ju själv vad som är bäst för sin egen hund och man kan ju bara hoppas att människor respekterar det och inte börjar ifrågasätta varför.





molly i sin fina hurtta sele! Har sett en orange som är såååå snygg! Blir nog nästa gång vi köper en ny! :)


Kamera ,

Jag tar alla mina bilder med min iPhone, visst blir det bra bilder men vill gärna ha en kamera för att ta ännu bättre bilder, även rörelse bilder!! Kanske inte en systemkamera utan något mittemellan :) tips? Vilka kameror är bäst?




..

Molly ville verkligen inte rulla runt i dag så vi körde på "spela död" ist! :)




Tisdag


Dagens tricks: rulla runt

Klicka in din hund till en början, sen ber du din hund att ligga och har godis i handen, sen försöker du få din hund att rulla runt. Gör en cirkel med handen du håller belöningen i åt sidan och sedan över hundens nacke eller kanske ännu längre bak. Reser sig hunden är det bara att lägga den ner igen och försöka på nytt. Testa att göra det olika snabbt. Hunden måste hinna se att du gör något med handen. Vissa hundar ramlar omkull på sidan av ren iver att komma åt belöningen vilket du ska belöna om den råkar göra. Hamnar hunden på sidan fortsätter du cirkeln med handen så att hunden rullar över på andra sidan. Kanske måste du stadigt ”putta” den lite för att den ska komma runt. När hunden förstått att det är att rulla runt som du vill att den ska göra kan du börja säga det kommandot du vill använda i fortsättningen. Lycka till! :)






..










dagens planering

Dagens planering:

Kommer att träna på rallylydnad nybörjar skyltar och lite enkla kommandon.

Mål:

Att Molly följsamt ska klara skyltarna och att vi har kul medans vi tränar, det är nog det viktigaste så hon inte tröttnar!

Dagens tricks: Tass

Börja med att klicka in hunden, så den förstår att klick betyder belöning. Göm gott godis i handen och håll fram handen. Så fort hunden uppmärksammar handen så klicka och när hunden tar sin tass på din hand klicka. Så fort den är duktig så klicka så den vet att den gör rätt! Gör ca 5 repetioner och vila sen. När hunden sen väl fattar poängen så lägg på rösten, säg tass och sträck fram handen! Var noga med att klicka i rätt ögonblick annars berömmer du något helt annat! lycka till! :D

Bilder från dagens träning kommer! :D






raser


lägger upp bilder på mollys raser som hon har i sig! vilken har hon mest tycker ni? :)

yorkshireterrier


shi tzu


lhasa apso


papillon




..


Hur har ni hunden i bilen? Finns många alternativ. Det finns sele, vilket jag har till Molly. Mollt tycker om dettta alternativ bäst för hon gillar att åka bil och vill inte sitta instängd i sin bilbur! Hon kan titta ut genom fönstret eller ligga och sova, jag tycker selen är smidig för molly! Det varierar ju från hund till hund såklart! :)







En bilbur, dessa finns ju i 3 olika storlekar och är tåliga och lätta att ha med och göra, det är bara att ha den i bilen hela tiden, slippa dra in och ut! Smidigt!



En riktig stålbur. Funkar jätte bra dock väldigt stor till en liten hund! Min bror har en sådanhär till sina stora hundar ( han har 1 australian shepherd och 2 kooikerhondje ) funkar jätte bra för dom, men lilla molly flög som en vante när hon 1 gång fick sitta där! hihi!

Vad använder ni er utav? Vad tycker ni är bäst? Om ni har bil så klart! :)


hundfoder


tänkte skriva lite om mollys foder. Vi började med Science Plan när hon vart liten och till en början gick det jätte bra och hon åt. Science Plan var jätte små runda kulor. Efter ett tag så slutade hon äta sin mat och vi testade allt vi kunde komma på, lägga i lite vanlig fil, leverpastej, pasta - ja allt möjligt men hon petade ut fodert och åt upp allt annat ist! hahaha smart hund? Iaf så provade vi med blötfoder ett tag och det gick ju men var kanske inte så himla bra så vi behövde nytt foder! Vi gick in på en djuraffär och frågade vad dom tyckte och först sa tjejen vi pratade med att vi skulle avmaska henne för att utesluta det och sen prova ett nytt foder till henne! Vi köpte hem ett nytt foder utav Eukanuba-valp. Väl hemma avmaskade vi henne och började sedan på det nya fodret! Allt gick som vanligt bra i början, hon åt och var glad! Detta fodret var oxå små runda kulor! Men sen så slutade hon IGEN! Och vi gjorde allt, hade framme matskålen och åt hon inte så tog vi bort den tills nästa måltid! Det var ren kräsenhet utav Molly! Tillslut så bytte vi IGEN till Eukanuba-all breed och det älskar hon! Detta foder funkar jätte bra, det är ju mycket större bitar så det kan bero på det!

När vi väl skulle byta foder tyckte jag det var väääldigt svårt att välja? Finns ju massor?! Vad ska man titta efter på innehållsförpackningen? Vad går ni efter när vi letar foder? När ska man byta till från valp foder?







hunduppfostran


Att ha en bra hunduppfostran (allmänlydnad) på sin hund är som jag ser det, ett måste. Det är inte så svårt att ge hunden denna lydnad. Det enda som krävs är träning. Att träna sin hund i små korta pass, men ofta tycker jag fungerar bäst. Att gå på valpkurs och efterföljande lydnadskurser ger ett mycket bra resultat, både för hund och hundförare. Sunt förnuft, envishet, träningen, vetskap om hur en hund fungerar är det som gäller. Att träna detta med sin hund är något som hunden gillar. Att åstadkomma en bra hunduppfostran via skäll eller bestraffningar tror inte jag på. Beröm och ett bestämt ledarskap från hundförare tror jag är den bästa medicinen.





rallylydnad

Rallylydnad har den vanliga familjehunden i åtanke och betoningen ligger på glädje och samarbete. Målsättningen för träningen är att skapa en hund som fungerar väl i hemmiljö tillsammans med familjen likaväl som på offentliga platser eller tillsammans med andra hundar. Teamet strävar efter smidighet och uppmärksamhet med positiv utstrålning.

Tävlingsformen rally bjuder på variation och spänning med inslag av traditionell lydnad och freestyle.

En bana för Rallylydnad skall vara minst 15 x 20 meter, men en yta på 15 x 24 meter rekommenderas. Ett antal skyltar är utplacerade beroende på i vilken klass man tävlar i. På dessa skyltar står det vad man ska göra med hunden, vilket håll man skall svänga mm.

Du kan träna för att tävla men framför allt är detta riktigt kul och ger en enorm kontakt och följsamhet med din hund. Passar alla!

Hur kommer man igång?

Rallylydnad är en sport där ”teamet” hund och förare, genomför en bana som har designats av en rallydomare. Domaren ber teamet att starta och därefter genomför teamet en bana med övningar utmärkta på skyltar (10-20 övningar beroende på svårighetsgrad).Utförandet av varje övning illustreras genom bild och text på skyltar. Bedömningen är mer generös än i traditionell lydnad. Teamet genomför banan i en rask men normal hastighet, med hunden på förarens vänstra sida. Hund och förare skall utstråla glädje och samarbete under hela genomförandet. I rally krävs inte ett perfekt fotgående men hunden skall befinna sig under förarens kontroll. Teamet genomför banan utan instruktioner från domaren och målet är att genomföra den så korrekt som möjligt från start till mål med ledning av skyltarna. Föraren får kommunicera obegränsat med hunden genom röst- och/eller teckenkommando. Kommunikationen skall användas för att uppnå bästa möjliga genomförande. Föraren får prata, uppmuntra, klappa i händerna eller använda andra verbala uppmuntrande förstärkningar i syfte att uppnå bästa möjliga resultat. Även otaliga upprepningar av röst eller teckenkommando är tillåtet och påverkar ej bedömningen. Det är ej tillåtet att ge hunden tillrättavisande, åthutande eller för hunden obehagliga röst-och/eller teckenkommando. Föraren får inte medvetet vidröra hunden.










Tröööött!

En helt slut Molly medans vi spelar Bingolotto! :)




När vi väntade på bussen till svärföräldra...

img_1906 (MMS)

När vi väntade på bussen till svärföräldrarna, det regnade vilket Molly inte gillade ;)




bildbomb på molly






















välkommen till min blogg!

Mitt namn är Sandra Lundgren, är 22 år och bor i Malmö. Jag har min underbara Molly, en 7 månaders blandras. Molly är ett energiknippe och älskar att vara ute och aktiveras. Hon är papillon, shih tzu, yorkshireterrier och lhasa apso. Mamman och pappan var långhåriga och dom fick 6 valpar i kullen. Molly blev helt annorlunda ut än de andra 5, Molly fick långa ben, fin huvud, mest papollon utseende. De andra valparna var lågställda och lite intryck huvud, typ som en lågställd jack russel. Helt otroligt att de blev så annorlunda och jag är väldigt glad att vi valde Molly, hur gick det till när vi hittade våran skatt? Jo, jag tittade ofta på blocket ( av alla ställen ) och hittade massor med söta valpar men det var Molly som fick mig att reagera, hade inte sett en sådan söt hund och kände att vi var tvungna att åka och titta på henne. Min kära sambo som var tveksam fick jag övertala till att åka till tomelilla?! :P Väl där blev vi kära i den lilla valpen som sprang omkring med sina syskon på ägarens gräsmatta! Jag tog upp henne i min famn och kände direkt att denna underbara varelse vad tvungen att följa med oss hem!! Tror även att min sambo smälte lite! Vi åkte hem utan valp och fick fundera på vårat val! Våra föräldrar hade INGEN aning om att vi höll på att skaffa hund. Efter ca 2 dagar åkte vi till tomelilla IGEN för att hämta hem våran Molly, som hete Malva då! Väl på vägen hem åkte vi direkt till min mammas jobb och visade upp henne. Min mamma var chockad med smälte som smör i solen. Det gjorde även svärföräldrarna!! Äntligen hade vi våran Molly hemma, det kändes så rätt! Det var rätt tid oxå för oss, jag hade en väldigt svår period i mitt liv som molly hjälpe mig igenom bara att vara vid min sida! Hon hjälpte mig genom så mycket och det är jag glad över, hon kom in i våra liv som något positivt. Har ju inte haft Molly så länge men hon är nog det bästa valet i mitt liv, FÖRUTOM min sambo såklart!

Mina mål med Molly:
eftersom Molly är så positiv till träning har vi börjat lite med rallylydnad på nybörjar nivå, hon får inte börja tävla förens hon är 10 månader så vi har mycket att träna på. Ska bli så himla roligt, nog mest för Molly. Vi har bara tränat ca 2 dagar och hon kan alla skyltar REDAN?! Hon är jätte roligt att träna med, hon lyssnar, vill lära sig nytt och gör allt för lite korv! ;) Hon är jätte lättlärd och kan flera tricks! Jag vill även gärna börja agiliyt med henne, det hade hon älskat! Men först lydnad, det kan hon behöva! Hon är ibland lite olydig och inte lyder, men hon är fortfarande en valp, det kommer! Vi har märkt redan nu att hon blivit lugnare och mer bekväm hos andra så det är jätte skönt! Hon älskar att träffa nya människor och hundar.

Alltså denna blogg kommer att vara en träningsdagbok för oss och sedan se hur vi utvecklas som team, det är huvudmålet. Det kommer att vara många bilder och tränings tips!