skötsel

Kloklippning:
På ljusa klor ser man den rödaktiga pulpan som växer med ut i klon. Klipp strax utanför denna. På svarta klor ser man inte pulpan, då får man klippa bitvis ända tills man ser en svart ring med en vit prick i mitten, det är början av pulpan.
Klipper du sällan växer pulpan med längre ut i klon. Varje gång du klipper retas pulpan tillbaka, dvs klipp lite och ofta så håll pulpan kort i klon.

Hur ofta?
Givetvis sliter hundar olika mycket på sina klor beroende på hur mycket de är igång och på underlaget de rör sig på. Men med ungefär 2 veckors mellanrum är ganska lagom. Det gör inte ont på hunden att klippa klorna om du använder en bra och skarp klotång. Är den ovass pressar tången samman klon istället för att klippa av den och det känns mer. Klipper du i pulpan känns det också förstås men det är inget farligt och oftast gör hunden ingen stor affär av det om inte du gör det. Var bara lugn och låtsas som inget hänt och fortsätt klipp så blir det inga problem. Blöder det finns det blodstoppande pulver, Blodstopp, att stoppa blödningen med, doppa klon i pulvret och håll ett tryck en stund så stannar blödningen direkt, bra att alltid ha hemma. 

Fila ner en klo?
Ibland kan det vara fördel att slipa ner klor med en nagelfil, tex om du är väldigt osäker att klippa din hunds svarta klor. Det kan också vara bra att slipa ner nyklippta klor som kan vara lite vassa. Men slipa inte klon helt rund utan behåll en kloform så att hunden får möjlighet att nyttja klon på underlag som kräver det.






Molly och kooikern Blossa!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback